Bazaar De Lier

26, 27 & 28 oktober 2023

De Dom in vuur en vlam, vroeger en nu

Van de Dom kun je zeggen dat het ‘Het symbool’ is van De Lier. Wanneer je na een lang stuk rijden terugkomt van je vakantie en je ziet de contouren van de Dom, onze Dom, dan weet je dat je thuis bent. Veel Lierenaren hebben wel een herinnering aan De Dom, soms verdrietig, maar vaak ook  een mooi herinnering zoals bijvoorbeeld een bruiloft of de doop van je dochter of zoon.

De Domkerk ziet er altijd prachtig uit met een schitterende verzorgde tuin. Maar dat gaat uiteraard niet vanzelf. Onze Dom heeft onderhoud nodig en om dit te kunnen bekostigen wordt er één keer in de twee jaar een bazaar gehouden. De tekening op de voorpagina van Frank Bijl brengt dat heel duidelijk in beeld. Ook gaat er een gedeelte van de opbrengst naar de stichting Jarikin, waar u verderop in dit blad meer over kunt lezen.

Dat een oud monumentaal gebouw als de Domkerk onderhoud nodig heeft, is niet meer dan logisch. Als we Wikipedia raadplegen staat er vermeld dat de toren en de kerk zijn gebouwd rond het midden van de 15e eeuw. Tijdens de bouw verzakte de toren en hebben de bouwers geprobeerd de tweede en de derde laag er weer recht op te zetten. De toren had een uivormige spits en was een baken voor de scheepvaart op de Maas.

In 1572 is de spits verloren gegaan door een brand. Dat zal in de verre omgeving voor veel bekijks gezorgd hebben. Ben je nu nieuwsgierig geworden naar hoe dat er uit zal hebben gezien? Koop dan deze unieke Domkaars en zet hem nog een keer in vuur en vlam. De kaars is uiteraard te verkrijgen op de bazaar. Maar er is nog veel meer te beleven: doe mee met het wielerspel ‘Rondje om de Domkerk’, kom snuffelen op de rommelmarkt met allerlei curiosa en zelfgemaakte spullen of probeer een mooie prijs te winnen bij het Rad van Avontuur.

Elke bazaar proberen we een unieke attractie te regelen. Denk aan het abseilen en de ijsbaan van enkele jaren geleden. Ook dit jaar is er een uitdaging: kom tokkelen vanaf de Domkerk en steun daarmee onze bazaar! Zoals je ziet valt er echt van alles te beleven. Graag tot ziens op onze bazaar!

Namens de bazaarcommissie,
Jeroen Mostert, voorzitter

Bericht delen